El temps d’esbarjo és tan important com el de classe

Jumping kids, dressed colorful. Representing happiness and fun.

El conegut informe PISA ha fet famós el sistema educatiu finlandès, avui sembla impossible dissertar sobre educació sense parlar de Finlàndia. Ens sumem al corrent dominant  tot recomanant un article de la investigadora nord-americana Debbie Rhea, que tracta sobre la importància dels temps d’esbarjo a la jornada escolar finlandesa. Kids are built to move (Els nens estan fets per a moure’s).

Segons explica Rhea, en 1r de primària la jornada escolar finlandesa és de 4,5 hores al dia, de les quals 3 hores són de classe reglada i 1,5 hores es dediquen a joc lliure fora de l’aula. Aquesta activitat no pautada, distribuïda en diferents intervals al llarg del dia, és fonamental perquè els hi permet als nens descarregar la tensió acumulada per l’absència de mobilitat durant la classe i tornar a l’aula amb la capacitat de concentració novament recuperada.

Rhea compara aquesta situació amb la que es dóna als Estats Units, el seu país, on la jornada escolar a 1r és de 7 hores al dia i amb algunes escoles sense temps d’esbarjo a l’horari.

D’acord amb aquest article, podríem dir que menys és més. De vegades, el camí per a augmentar el rendiment no es dedicar-hi més temps, sinó menys. Això ens fa recordar un estudi fet entre universitaris holandesos segons el qual, els estudiants que dedicaven a la carrera més temps del compte obtenien pitjors resultats (demanem disculpes perquè no tenim la cita d’aquest estudi, la buscarem).

Estudis al marge, en una cosa tots hi estarem d’acord: kids are built to move 😉

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.