Per què al menjador cada dia hi posem enciam com a guarnició?

lechuga

Perquè complim estrictament les instruccions de la Generalitat!! Els nostres menús estan supervisats per un equip expert de nutricionistes del Departament de Salut dins del Programa de revisió de programacions de menús escolars a Catalunya (PReME). Les directrius d’aquest programa les podeu llegir a la guia que han elaborat: L’alimentació saludable a l’etapa escolar, un document molt recomanable per a tots, val la pena perdre cinc minutets en la seva lectura, hi trobareu informació molt interessant.

Segons el Departament de Salut, el menjador escolar no només ha de proporcionar als infants una dieta equilibrada i un menjar de qualitat, a més a més ha de propiciar l’adquisició d’hàbits higiènics i alimentaris saludables, ha de fomentar les normes de comportament (utilització dels estris i convivència amb els companys) i ha de planificar activitats de lleure que contribueixin al desenvolupament de la personalitat. Ja veieu, no es tracta només de donar menjars.

Pel que fa a la confecció dels menús, el Departament de Salut ens recorda que de vegades, tant en l’entorn familiar com a l’escola, els menús es basen, principalment, en les preferències alimentàries dels infants, amb la finalitat d’agilitzar o fer menys feixuc el temps dedicat a l’àpat (macarrons o pizza quan no volem discussions amb els nostres fills, us sona? 😉 ). Però no hem d’oblidar que els infants estan en una etapa important de desenvolupament i d’adquisició d’hàbits alimentaris amb incidència en el seu futur, i per això és convenient oferir un patró alimentari saludable (encara que ens haguem de barallar amb la canalla 🙁 ).

Per tant, el Departament de Salut recorda que cal potenciar el consum de fruita fresca i de temporada, com a postres habituals dels àpats i com a complement d’esmorzars i berenars. També el consum de verdures i hortalisses de temporada en el primer plat i/o com a guarnició del segon plat dels diferents àpats, a més de garantir la presència habitual d’amanides.

Finalment, i aquí arribem a la pregunta inicial, el Departament de Salut recalca que és important que els segons plats s’acompanyin d’una guarnició, que ha d’estar composta, gairebé sempre, per preparacions de verdura crua (amanides). És aconsellable especificar quins són els aliments que formen part de la guarnició i s’ha d’evitar servir patates fregides en excés.

A la Memòria 2006-2012 del programa de revisió de menús escolars podreu comprovar com el nostre menjador compleix amb tots els requisits avaluats. Feu un repàs de la documentació que us proposem i segurament arribareu a la mateixa conclusió que nosaltres: podem presumir de menjador.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.