Mare, deixa el mòbil!!

movilcolumpDeixa el mòbil i fes-me cas! Quantes vegades no hem vist o fins i tot protagonitzat aquesta imatge. Hi ha investigacions recents que alerten sobre els problemes que pot causar als nens l’addicció al mòbil dels pares, en aquest interessant article en podeu trobar un bon resum: Cómo daña a tu hijo tu adicción al móvil. L’ús excessiu del mòbil està afectant al temps que els pares dediquen a parlar als seus fills i també a la forma en que es relacionen amb ells. Això pot provocar en els nens problemes d’aprenentatge, comportament i desenvolupament emocional.

Durant els tres primers anys de vida dels nens es creen al voltant de 1.000 noves connexions neuronals cada segon al seu cervell, un procés que es veu estimulat per la interacció amb els pares com a factor principal.
comidamovil

Els nadons aprenen a parlar però també a reconèixer emocions i a llegir expressions facials. La manca d’atenció dels pares per una excessiva dependència del mòbil pot representar una manca d’estimulació en els nadons amb els conseqüents problemes de desenvolupament.

El mòbil també ha canviat la forma com ens relacionem amb els nostres fills quan són una mica més grans. Qui no ha presenciat o viscut aquesta escena?: família dinant en un restaurant de menjar ràpid, els pares absorts cadascú amb el seu mòbil tot ignorant completament els seus fills.
portada

Els investigadors han comprovat com en aquests casos es donen dues reaccions que segurament també ens sonen. D’una banda els nens es comporten malament per a cridar l’atenció dels seus pares i d’altra, els pares responen enfadats i de forma seca o fins i tot grollera quan els fills els pregunten o els interrompen. El comportament dels nens és de llibre, fan tot allò que està al seu abast per cridar l’atenció dels pares. El comportament dels pares ens ho explica una psicòloga a l’article: quan els pares estan enviant missatges amb el mòbil, la part del cervell que està activa és la de “fer” que genera un sentit d’urgència per completar la feina. És normal per tant, que en ser interromputs pels fills, els pares s’alterin i responguin escridassant-los.

Davant d’aquest corrent molt crític especialment amb les mares (els pares, ja se sap, ho fan tot bé 😉 ) perquè dediquen temps al mòbil quan estan als seus fills, surt la resposta que diu “Querida mamá con iPhone: lo estás haciendo bien”.
siusa

Quan jutgem una mare perquè està absorta amb el mòbil sense parar atenció als seus fills que juguen al parc estem prejutjant, no sabem res de les seves circumstàncies. Potser aquesta dona està llegint el correu de la feina, conciliant d’aquesta manera el món laboral i el familiar, o potser és el moment de parlar amb la seva germana que viu a les antípodes, o potser està fent la compra, o potser ha passat tot el dia amb els nens i aquesta és una estona només per ella.

I vosaltres, abuseu del mòbil quan esteu amb els fills? (amb sinceritat 😉 ).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.