Ahir dimecres a la tarda va compartir una estona amb nosaltres Miguel Martínez, editor i traductor del llibre El mito de los deberes, (llibre molt i molt recomanable) que es va desplaçar expressament des de Madrid per tal de fer una xerrada molt interessant, parlant de deures i parlant d’educació en general, amb una ampla presència de pares, mares i mestres.
Diferents estudis fets arreu del món arriben a conclusions semblants: a primària no hi ha relació entre deures i aprenentatge. N’hi ha estudis fins i tot que arriben a la conclusió de que els països amb menys deures tenen millors resultats en matemàtiques. Miguel ens va donar dades i exemples de molts països ben diferents (Corea, Singapur, Alemanya, Estats Units o Suècia).
Lo curiós del cas, tal com ens explicava Miguel, és que al llegir el llibre que en realitat parla dels Estats Units, hom podria tenir la sensació d’estar llegint un informe sobre la nostra realitat.
Evidentment, no és tracta només dels deures, a l’educació hi influeixen molts factors. Per exemple, a Finlàndia, el país de moda en temes educatius, l’escolarització és més tardana, existeix una educació infantil que és absolutament lúdica (res que no sigui jugar), la lectura comença als set anys, les taules de multiplicar s’aprenen en cinquè, les pàgines dels llibres de text són molt lleugeres en comparació amb les que veiem aquí, els grups són més reduïts i els alumnes quan se senten cansats poden sortir de classe a jugar al pati o fer d’altres activitats.
No és necessàriament una qüestió econòmica, no es tracta tant d’invertir més en educació sinó d’invertir bé, portar a terme una planificació ben feta i fer un seguiment rigorós per tal d’anar introduint les correccions adients. A Espanya el debat de l’educació està tan ideologitzat que cada partit vol fer la seva pròpia llei (la nostra llei) i no s’aborda com la qüestió d’Estat que en realitat és.
Al final, la conclusió no per òbvia és menys important. El procés educatiu ha de ser consensuat per família i escola i això inclou també els deures.
Deixant de banda el contingut de tant interessant xerrada, potser la conclusió més important és que ahir a la tarda, a la nostra Escola, pares, mares i mestres vam passar una bona estona junts parlant de l’educació dels nostres fills. Assumint el risc de ser massa optimistes, això només pot tenir conseqüències positives.
Des de la Junta de l’AMPA volem agrair-vos molt especialment la vostra participació (fins i tot als que volíeu venir i no vau poder) i demanar-vos idees i conferenciants per la propera, perquè després de la d’ahir, tots ens mereixem una altra.
Una xerrada molt interessant i profitosa, ..
M’ha quedat ganes de més,…