Si tens un mòbil amb internet és molt probable que hagis viscut alguna situació desagradable o incòmoda dins d’un grup de whatsapp. Aquí ja hem parlat dels problemes que de vegades es creen als grups de pares i mares a les escoles, però no se’ns havia acudit pensar que potser els mestres també en fan de grups. Ara la premsa es fa ressò dels comentaris despectius d’un grup de whatsapp dels mestres de l’escola de Casarrubuelos (Madrid).
Algú va filtrar les converses d’aquest grup en les que s’havien abocat insults i comentaris despectius dirigits a tota la comunitat escolar. Així, parlen d’un nen com “el niño guarro que está siempre castigado en el recreo”, o d’una mare com “la zorra“. També hi ha insults dirigits a companys que no pertanyen al grup, comentaris racistes sobre els alumnes estrangers i fins i tot llissons de pedagogia com ara “más vale una hostia a tiempo que cien lecciones de pedagogía“.
Un cop fets públics aquest continguts, els autors dels comentaris expliquen que tot plegat pertany a converses privades en un to col·loquial que s’han tret de context. Potser tenen raó, però també resulta evident que han obviat les més mínimes normes de prudència que s’han d’observar en les xarxes socials.
La primera norma de prudència segurament ens diria que no existeixen les converses privades. Hem de tenir clar que qualsevol cosa que diguem en un grup de whatsapp pot sortir a la llum, és impossible mantenir un secret quan és compartit per, diguem-ne, vint o trenta persones. Si parlem malament d’algú, podem estar ben segurs que ho sabrà.
La segona norma de prudència seria conseqüència de la primera: no escriure mai res que no diríem en públic. D’aquesta manera es fa molt difícil veure’s embolicat en situacions compromeses.
Una situació ben complicada la que s’ha creat en aquella escola i no serà senzill trobar la solució.